Yel-maksut muuttuvat, nyt se on vahvistettu keskinäisten eläkevakuutusyhtiöiden toimesta. Päätöksen jylhä ajatus on, että ne vastaavat yrittäjän kohdalla samaa, jos hän palkkaisi tilalleen Tyel-vakuutuksen alaisen työntekijän. Tämä siksi, että näin saadaan kustannettua hänen työeläkkeet tai katettava mahdollisen työttömyyden tai sairauden varalta edellytettävät kustannukset.

Käytännön tasolla asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertaista. Ei yrittäjän panosta voi muuttaa vastaavan työntekijän kustannuksen mukaiseen Yel-maksuun. Muutenhan jokainen yrittäjä olisi epäilemättä tehnyt jo näin. Hyvin moni yrittäjäksi lähtevä on ensimmäiset vuodet yksityisyrittäjä tilanteessa, jossa hän joutuu tekemään asiat itse, jotta voi kasvattaa yhtiötään. Näin moni yrittäjä hakee taloudellisesti hyvää ja turvallista tilannetta, jossa voi ryhtyä teettämään myös omat työnsä työvoimalla. Tai ainakin jonkun osan aina kerrallaan.

Verottaja vie joka vuosi voitoista kuitenkin investointivarat veroina ja nyt vielä vakuutusyhtiöt valtavasti enemmän Yel-maksuja. Näin kaikki kasvu ja kehittyminen aina vaan vaikeampaa pienyrittäjälle, joita yrityksistä on yli 90 %. Eikä asiaa helpota laisinkaan, kun samaan aikaan on inflaatio noussut valtavasti ja siten myös ostovoima heikentynyt. Kaiken kaikkiaan tämä uusi laki on todella ikävä tässä ajassa.


Onneksi tähän on olemassa kuitenkin keinoja, joilla asiaan voi vaikuttaa jonkun aikaa. Itse asiasta Keskinäinen työeläkeyhtiö ELO kirjoittaa sivuillaan näin:


Jatkossa yritystoiminnan aikana YEL-työtuloa tarkistettaisiin säännöllisesti kolmen vuoden välein, jotta työtulo pysyy ajan tasalla suhteessa liiketoiminnassa tapahtuneisiin muutoksiin. Eläkeyhtiö tekee yrittäjälle ehdotuksen uudesta työtulosta ja yrittäjällä on mahdollisuus antaa selvitys, jos ehdotus ei vastaa hänen tilannettaan. Jos työtulo on jo valmiiksi ehdotusta vastaavalla tasolla – liiketoiminta ei esimerkiksi ole laajentunut tai yrittäjä on jo oma-aloitteisesti tehnyt muutoksen työtuloonsa – eläkeyhtiö ei tee tarkistusehdotusta lainkaan.

Tarkistaminen tulisi voimaan siten, että vuonna 2023 tarkistetaan alle 15 000 euron työtulot, vuonna 2024 alle 25 000 euron työtulot ja vuonna 2025 yli 25 000 euron työtulot. Tarkistusta ei tehdä, jos työtuloon on tehty olennainen tarkistus viimeisen kolmen vuoden aikana. Tarkistus voi olla ensimmäisen kerran enintään 4 000 euroa ja kahdella tarkistuskerralla yhteensä enintään 8 000 euroa. 4 000 euron korotus merkitsee vakuutusmaksussa noin 80 euron korotusta kuukaudessa.

Käytännössä tämä muutaman vuoden siirtymä voi auttaa jonkun aikaa, mutta ei varmasti kaikkia. On valtavasti yrittäjiä, jotka tulevat tämän vuoksi nyt laittamaan toiminnan poikki. Tämä on harmillista, mutta onneksi ei koske kaikkia. Fiksupostin asiansa osaava tiimi on luonut asian tiimoilta useampia vaihtoehtoisia skenaarioita selviytymisen helpottamiseksi. Ei voi jäädä tuleen makaamaan, kun on toimittava. Uudet lait ja säädökset vaativat adaptoitumista ja asioiden määrittelemistä uuden mukaisesti.

Olemme määrittäneet muutaman helpon vaihtoehdon tähän. Paljon on myös tapauskohtaisesti räätälöitäviä tapauksia, joihin asiantuntijamme vastaa mieluusti, kun tarve on. Yel-maksujen nostaminen on kohtuuton monelle ja häiritsee merkittävästi liiketoiminnan kasvua häiritsevänä. Selkeästi tällöin on kolme vaihtoehtoista toimintamallia. Riippuen toki miten tähän asti Yel-maksuja on maksettu. F

Tässä muutama vaihtoehto tahoille, jotka ovat maksaneet minimi-Yeliä, eli 8 261,71 € palkkaa vastaavasta summasta laskettavaa Yel-maksua, eli 1 992 €.

  1. Odotat tarkistusta ja hyväksyt 480 € vuosilisäyksen, jolloin saat seuraavana vuonna toisen 480 € vuosilisäyksen. Ensimmäisenä vuotena maksusi ovat 2 472 € ja sitä seuraavana 2 952 €.
  2. Teet jo tänä vuonna noston ansiotuloosi ja nostat sen 15 001 €, jolloin et ole tarkastuksen alainen vuonna 2023. Tällöin Yel-maksusi vuodelta ovat 3 616 €.
  3. Otat tarkastuksen vastaan ja teet siihen vastineen, jossa käyt lävitse omat työtuntisi yhtiössä. Ilmoitat työtuntiesi olevan vain tietyn prosenttiosuuden (kuten 25%, eli neljännes) verran Yel-vakuutusyhtiön ilmoittamasta työmäärästä, jolloin on perusteltua pienentää Yel-maksu vastaamaan suunnilleen tähänkin asti maksettua.

Fiksupostin ’Verojärjestelyt ja kansainvälistyminen’ (linkki) -sivulta löydät paljon tietoa asiasta. Tarjoamamme kansainvälistymispalvelut ovat helpottaneet monen kohdalla sekä tuloksen investointipotentiaalia, mutta myös muita veroluonteisten kulujen vaikutusta yhtiön kasvuun. Voit pienessäkin liiketoiminnassa säästää veroissa ja veroluonteisissa maksuissa merkittävästi ja näin helpottaa yhtiösi kasvua merkittävästi keventämällä suuria kuluja.

Mikäli haluat lisätietoa tarjoamistamme ratkaisuista tai antaa palautetta blogitekstistä, niin alla olevan lomakkeen kautta tavoitat meidät. Jokainen palaute, kehitysajatus ja omaan tarpeeseen liittyvä kysely ja/tai kommentti käsitellään sen edellyttämällä vakavuudella ja täydellä luottamuksella.

 

Translate this page here »